Diverse varianten van mijn Epiphyllum bladcactussen: de Drakenfruit- cactus.

Hier te zien is een Drakenfruit cactus.

Dit is een plant welk mijn moeder altijd in de vensterbank had staan, zolang ik mij herinneren kan.

Momenteel gaat het niet goed met deze plant, ik plaatste het in een grotere pot om de condities van de plant te verbeteren. Dat ging anderhalf jaar zeer goed, de plant groeide als kool met meerdere nieuwe groeischeuten. Echter ik verpotte de plant naderhand niet bijtijds, iedere 1,5 tot 2 jaar is wel wenselijk de plant te verpotten, dan wel de condities van de bvestaande gebruikte potgrond te controleren door de plant uit de pot te halen. Door deze fout klonk de potgrond teveel in en verstikten de wortels, ook zakte het tussen de hydrokorrels. Daardoor zoog het gelijk een spons teveel water op. Mijn opzet was dat de grond redelijk tot droog blijven zou, terwijl de wortels naar de waterbuffer onderin de bak groeien konden. dat ging even goed, maar al gauw ging het mis, en duurde het even voordat ik door had wat er aan de hand was.

Ik hoop in het voorjaar de plant te verpotten en ditmaal gebruik te maken van een stuk worteldoek tussen hydrokorrel en potgrondmix. of mogelijk een stuk plexiglas of schotel.

Alle jaren bloeide deze plant niet, sinds ik het heb.

 

Ik ben benieuwd hoe of de plant zich in het komende groeiseizoen ontwikkelen zal. Ik hoop dat ik er binnenkort toe komen zal een buiten kas op te zetten bij mijn huis, zodat ik de planten eerder en langer naar buiten doen kan, beschermt tegen eventuele nachtvorst. Buiten ontwikkelen de planten zich toch beter dan in huis, waar gebrek aan indirect daglicht te beperkt is gebleken. Direct zonlicht wanneer de zon hoog staat (zuiden) is funest voor dit type plant. Een standplaats op het noorden, oosten of westen heeft de voorkeur. Anders schaduw maatregelen nemen, dan wel gefilterd zonlicht om de planten te beschermen.